Založ si blog

Ako je to so svetlom

Reagujem na predchadzajúci článok o svetle a Einsteinovi.

Prví čo sa zmienil o tom že svetlo je vlastne elektromagnetické vlnenie bol Maxwell, následne Hertz to potvrdil a Planck určil vzťah pre energiou elektromagnetických vĺn. Bola zmeraná konštanta medzi dĺžkou vlny a energiou.   Takže vlasne Einstein dostal to celkom pod nos. Keďže bola odvodená najväčšia rýchlosť, tak súčet rýchlosti musel byť iný nemohol presiahnuť rýchlosť svetla. Einstein si všimol že keď bude sa rýchlosť spočitávať ináč tak aj hmotnosť bude rýchlosťou stúpať ináč ako by to bolo normálne.  Pre hybnosť platí p=m*v. Lorentz odvodil pre súčet rýchlosti u=(u´+v)/1+u´*v/c^2. u je výsledná rýchlosť v je rýchlosť pohybujúceho telesa a u´ je rýchlosť ktorá sa pripočítava. Predpokladal že teleso bude mať v kľude svoju kľudovú hmotnosť ktorá sa rýchlosťou zvyšuje a označil ju ako m0. S toho mu vyšla hodnota pre hmotnosť m=m0/(1-v^2/c^2)^1/2. Pri rýchlosti svetla bude hmotnosť nekonečne vysoká. Preto fotón môže mať len nulovú pokojovú hmotnosť. A tu s rovnice m^2*(c^2-v^2)=m0^2*c^2 odvodil vzorec pre energiu E=(m0/(1-v^2/c^2)^1/2)*c^2. E=m*c^2.

S toho potom usúdil že dopadajúci fotón bude mať takú energiu akú bude mať vlnovú dĺžku, pretože z Planckových hodnôt je E=ħ*c/λ=(m0/(1-v^2/c^2)^1/2)*c^2. E=ħ*c/λ=E=m*c^2. m0 je kľudová hmotnosť elektrónu, v je rýchlosť elektrónu, λ je vlnová dĺžka fotónu, ħ je tzv. redukovaná Plancková konštanta, určuje vzťah medzi vlnovou dĺžkou fotónu a jeho energiou.

S toho potom usúdil že energia elektromagnetických vĺn sa šíri nespojite po kvantách. Ten vzorec vlastne vysvetľuje fotoefekt. E=ħ*c/λ=(m0/(1-v^2/c^2)^1/2)*c^2. Emitovaný elektrón ktorý vyletí pri ožiarení kovu bude mať takú energiu akú vlnovú dĺžku bude mať fotón, Nepriamo úmerne čím kratšiu vlnovú dĺžku tým má viac energie.

Fotóny, (elektromagnetické vlny prenášajú energiu tzn. že majú relativistickú hmotnosť preto ich gravitácia ohýba. Pretože každá hmotnosť sa môže vyžiariť prostredníctvom elektromagnetických vĺn, poznal už rozpad uránu usúdil že energiu môžeme prepočítavať na hmotnosť a naopak. Dnes vieme že takzvaná anihilácia spojenie hmoty a antihmoty premení 100% energie. Antihmota má opačný elektrický náboj.   To je najhlavnejší význam teórie relativity. Čo je svetlo je irelevantné.

Newtonové jablká III

19.05.2017

Najväčšiu zásluhu Newton mal pri vytvorení gravitačného zákona. Zásadné zistenie bolo, že telesá majú zrýchlenie počas pádu. To znamená, že bude na ne pôsobiť počas pádu konštantná viac »

Newtonové jablká II

11.05.2017

Na konci predchadzajúceho článku som spomenul kinetickú energiu. Čo je to vlastne energia vo fyzike. V normálnej hovorovej reči môžeme povedať ten má energiu. To isté bude platiť vo fyzike, viac »

Newtonové jablká

11.04.2017

Trochu začnem od počiatkov modernej fyziky. Anglický fyzik a matematik Izak Newton matematicky popísal na základe svojich meraní aj Galileových meraní pohybov planét, základné zákony mechaniky viac »

Pri výbere detskej autosedačky je kľúčová výška, nie vek dieťaťa

Dieťaťu ide v rozpálenom aute o sekundy

25.06.2017 13:00

S nárastom teplôt stúpa aj počet výjazdov ku kolabujúcim ľuďom, medzi ktorými prevládajú staršie ročníky a deti. Odborníci varujú aj pred ďalším nebezpečenstvom letných dní – rodičia, ktorí nechávajú svoje deti v autách odparkovaných na priamom slnku, si koledujú o tragédiu.

pivo  Belgicko

Sladkosť prebíja horkosť. Pivovary už nevyrábajú len pivo

25.06.2017 13:00

Chute spotrebiteľov 21. storočia sa zmenili. Ako sa vyvíja súboj klasickej horkej chuti so sladkou, ktorá atakuje spotrebiteľa nielen v moderných pivných nápojoch, hovorí pre Pravdu Odin Goedhart, generálny riaditeľ Heineken Slovensko.

Andrej Babiš

Babiš necíti podiel viny na koaličnej kríze

25.06.2017 12:40

Šéf hnutia ANO a podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš hovoril o odchode z postu ministra financií ČR aj nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Česku.

pivo

Pivné korunky sú obrazom slovenskej chuti

25.06.2017 12:00

Raz do roka sa zíde elita slovenských degustátorov piva, aby vybrali najlepšie pivá. Ak na samom začiatku bola súťaž záležitosťou klasických pivovarov, už niekoľko rokov sú jej ozdobou malé pivovary.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 94
Celková čítanosť: 159880x
Priemerná čítanosť článkov: 1701x

Autor blogu

Kategórie